Żurek wielkanocny z kiełbasą białą
Żurek wielkanocny z kiełbasą białą

Zbliża się Wielkanoc, najstarsze święto chrześcijańskie. Już wkrótce spotkamy się, by podzielić się jajkiem i życzyć sobie pomyślności. W tym szczególnym czasie nasze stoły obfitują w wielkanocne potrawy. Dlatego już teraz warto pomyśleć o świątecznym śniadaniu i obiedzie. W najbliższym czasie chcemy Wam zaproponować przepisy na świąteczne dania, zarówno w wersji tradycyjnej jak i bardziej fantazyjne.

 

Dziś przedstawiamy przepis na świąteczny klasyk – żurek z białą kiełbasą. Tym co wyróżnia żurek spośród innych zup, to jego doskonałe zrównoważenie smaków: słonego, kwaśnego i słodkiego. Przyjrzyjmy się dziś jednak żurkowi zupełnie z innej strony – sprawdzimy jakie wartości odżywcze ma dla naszego organizmu. Innymi słowy, dzisiaj żurek okiem dietetyka.

 

Zakwas

Nie będzie niespodzianką stwierdzenie, że wszystko zależy od jakości składników. Podstawą żurku jest oczywiście zakwas, który możemy samodzielnie przygotować w domu. Jeśli nie mamy czasu na nastawianie zakwasu możemy użyć gotowego.

Domowy zakwas możemy zrobić z suchych skórek chleba żytniego lub z pełnoziarnistej mąki żytniej. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy wodą. Po 5 dniach zakwas będzie gotowy.

Podczas procesu kiszenia powstają bakterie kwasu mlekowego, które wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego. Dodatkowo zakwas jest bogatym źródłem probiotyków i posiada witaminy z grupy B.

 

Mięso i biała kiełbasa

Wywar do żurku powinien być esencjonalny i warto do niego użyć dobrej jakości wieprzowiny np. żeberka wraz z dodatkiem warzyw i przypraw. Wieprzowina nada mu słodkawego aromatu. Kości wieprzowe bogate są w kolagen, który sprzyja utrzymaniu stawów w dobrej kondycji oraz redukcji stanów zapalnych. Poprawia też kondycję naszego układu pokarmowego i uszczelnia jelita. Kolagen świetnie wpływa również na cerę.

 

W żurku nie może też zabraknąć białej kiełbasy. Jest istotnym składnikiem, nie tylko ze względu na smak. Stanowi źródło białka, dzięki czemu żurek jest bardziej odżywczy. Wybierajmy jednak kiełbasę, która ma naturalny skład. Sprawdź naszą bogatą ofertę białych kiełbas i zamów swoją ulubioną: 

Biała kiełbasa parzona Pro Natura Biała kiełbasa z indyka Biała kiełbasa ze świniobicia
Biała kiełbasa parzona Pro Natura Biała kiełbasa parzona delikatesowa Biała kiełbasa z indyka Biała kiełbasa ze świniobicia

 

Ile tak właściwie mięsa powinniśmy jeść? Aktualne zalecenia dla osoby dorosłej to maksymalnie 500 g mięsa czerwonego i przetworów mięsnych na tydzień (w tym wędlin i kiełbas).

Warzywa

Nie można zapomnieć o warzywach, które prócz swych zdrowotnych zalet dają zupie słodycz i równoważą kwasowość żurku. Do wywaru dodajemy marchewkę, seler, pietruszkę, czosnek i cebulę, a z przypraw liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i majeranek. Bezpośrednio przed podaniem doprawiamy żurek tartym chrzanem.

Śmietana

Śmietana idealnie dopełnia smak żurku. Zazwyczaj korzystamy ze śmietanki 30%, która nie warzy się w kontakcie z kwaśną i gorącą zupą. Jeśli jednak liczymy kalorie, możemy zastąpić ją mniej kaloryczną śmietanką 18%. By się nie zwarzyła, zabielamy zupę dopiero na talerzu.

 

Składniki na żurek:

500g żeberek wieprzowych

opakowanie białej kiełbasy 

3 marchewki, pół selera, 1 pietruszka

1 cebula

5 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

czarny pieprz

500 ml zakwasu (domowego lub kupnego)

2 łyżki suszonego majeranku

2-3 ząbki czosnku

korzeń chrzanu

6 łyżek śmietanki 18% lub 30%

 

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy żeberka z kośćmi, warzywa, przyprawy i zalewamy 3-4l wody. Po zagotowaniu solimy wywar. Gotujemy na wolnym ogniu około 2h, aż mięso będzie miękkie. Przecedzamy wywar i dodajemy do niej surową białą kiełbasę, którą gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę z zupy, kroimy na plasterki, mięso z żeberek obieramy z kości i wkładamy z powrotem do garnka z zupą.

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy stopniowo zakwas i próbujemy zupę po dodaniu każdej porcji, aż uzyskamy odpowiednią kwasowość. Następnie doprawiamy żurek solą, pieprzem, majerankiem oraz dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Zupę odstawiamy z ognia i zabielamy śmietanką. Podajemy z połówkami jajek na twardo, plasterkami białej kiełbasy i tartym chrzanem.

 

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Odbiór osobisty w sklepie firmowym) już od 50,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl