Czy wiecie co zbędnie przetrzymujecie w lodówce
Czy wiecie co zbędnie przetrzymujecie w lodówce

Domyślamy się, ze wielu z Was podobnie jak nam przechowywanie w lodówce sprawia duży problem. Najchętniej wszystko byśmy włożyli do lodówki, żeby "zabezpieczyć" się przed zepsuciem. Dlatego postanowiliśmy zrobić Wam małe zestawienie w którym dokładnie określiliśmy których produktów nie trzeba a czasami nawet nie należy trzymać w lodówce, bo dobrze wiemy, ze każde miejsce w niej jest na wagę złota.

 

1.Cebula
Jeśli nie została jeszcze obrana i pokrojona, doskonale zachowuje swoją świeżość w ciemnych, ale niekoniecznie bardzo chłodnych miejscach. W lodówce cebula staje się gumowata i szybciej pleśnieje. Ponadto może zostawiać bardzo nieprzyjemny zapach.


2. Pomidory i ogórki
Trzymane w lodówce tracą swój smak i aromat, a także znacznie szybciej się psują. Wystarczy zatem, że przechowywać je będziemy w temperaturze pokojowej. Najlepiej w plecionym koszu, na półmisku lub czystym blacie - obowiązkowo wyjęte z woreczków foliowych.


3.Jajka
Zdania co do przechowywania jaj w lodówce są podzielone. Zwolennicy sądzą, że dzięki temu można uniknąć zatrucia salmonellą. Przeciwnicy uważają, że świeża jaja nie wymagają takich rozwiązań. Trzymanie tych produktów w lodówce może wydłużyć ich domowy żywot, ale jeśli zazwyczaj na bieżąco udaje się nam je zużywać, lepiej wyodrębnić miejsce w chłodnym, zamkniętym i przewiewnym pomieszczeniu - np. szafce pod oknem. W lodówce czy piwnicy można przechowywać jajka maksymalnie miesiąc. Warto pamiętać też, aby nie znajdowały się blisko cebuli lub czosnku, ponieważ mogą przejść wonią tych warzyw.


4. Ziemniaki
Chłodzenie zmienia smak ziemniaków, ale nie na lepszy. W sytuacji, gdy trzymane są w lodówce, zachodzi w nich proces rozkładania skrobi do cukrów prostych. W efekcie zmieniają swój smak i robią się słodkie, a to z kolei powoduje, że przy gotowaniu ciemnieją. Aby zachować smak i odpowiednią jakość tych produktów, najlepiej przechowywać je w szafce lub w worku, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.


5. Ketchup
Jeśli twoja rodzina zużywa mnóstwo tego dodatku to można przechowywać go w spiżarni, a nie w lodówce. Dzięki wysokiej zawartości cukru, ketchup może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez okres do jednego miesiąca.
6. Czosnek
Ten produkt nie nadaje się do przechowywania w lodówce - traci w niej smak, pleśnieje i robi się gumowaty. Jeśli wszystkie ząbki czosnku są w łupinkach, należy przechowywać je w podobny sposób jak cebulę - dobrym rozwiązaniem będzie np. spiżarnia. Natomiast obrane cząstki należy zużyć w trakcie najbliższych 10 dni. Można je dodać do sosu, gulaszu lub zamarynować mięso. Dobrym pomysłem będzie także pyszna zupa-krem.


ŹRÓDŁO: kuchnia.wp.pl

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Odbiór osobisty w sklepie firmowym) już od 50,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl